Ontwerper of fabrikant

Wanneer je als professional geïnteresseerd bent in mijn kijk op zitten, dan heb je vast de nodige overwegingen en vragen. Hoe kan deze visie jouw onderneming commercieel helpen? Wat zijn mogelijke toepassingen? Waar kan ik terecht met onbeantwoorde vragen? Hieronder probeer ik zoveel als mogelijk algemene invulling te geven aan deze vragen.

Onderscheidend
Het toepassen van mijn zitvisie is een manier om ‘jouw’ aanbod onderscheidend te maken. De onderscheidende rolstoelen en de interesse van diverse aansprekende marktpartijen de afgelopen tijd, zijn een indicatie dat er op dit vlak kansen worden gezien. Ook voor alledaagse meubels. Om echt kans op succes te hebben, moet het mijn inziens wel een strategische keuze zijn, die integraal wordt doorgevoerd in de hele organisatie.

Gezien de algehele ‘gezondheidstrend’ bij consumenten, denk ik dat er ook een steeds grotere (latente) behoefte ontstaat voor ‘goed zitten’ met minder klachten en meer energie en ontspanning als resultaat.

Toepassing in alledaagse meubels
Het doel van deze website is om mensen meer bewust te maken van het feit dat je, naast rolstoelen, mensen ook goed, verantwoord en comfortabel kunt laten zitten in alledaagse meubels. Voor alle denkbare situaties kan dat ook. Je moet alleen consequent de inzichten en visie toepassen. Een eventueel noodzakelijk compromis moet je naar de goede kant laten vallen.

Een stoel moet een houding aanbieden die geschikt is voor de beoogde activiteit en daarbij het lichaam in zijn eigen vorm en maat zo goed mogelijk ondersteunen.  Bij rolstoelen ga je individueel heel ver om dat te bereiken. De kennis en inzichten die daarvoor nodig zijn, zijn één op één toepasbaar in gewone meubels. De kunst en kunde van het ontwerpen is om met een ontwerp een adequate functionaliteit aan te bieden voor een zo groot mogelijke groep.

Voorbeelden stoeltypen
In mijn boek  Zo zit het! Over zitten, stoelen en rolstoelen bespreek ik veel verschillende stoeltypen, inclusief de ontwerpeisen die daarbij horen. Ik zou zeggen: laat je hierdoor inspireren. Begin bij de gewenste functionaliteit en ga daarna aan de slag met het ‘design’. Ik hoef niet te zeggen dat het nu heel vaak omgekeerd is.